آشنایی با بیماری نوروپاتی
تا به حال شده که چندین بار در روز اجسام از دستتان رها شوند؟ یا احساس سوزش در دست ها و پاها داشته باشید؟ بی حسی و ضعف چطور؟ آیا این علائم را داشته اید؟ حتما تا به اینجا ذهن شما به سمت بیماری ام اس سوق پیدا کرده است. اما باید بگوییم گرچه این علائم نشانه های مشترک بین بیماری هایی با تخریب دستگاه عصبی است اما الزاما همه آن ها ام اس نخواهند بود. آنچه امروز می خواهیم به بررسی آن بپردازیم بیماری عصبی به نام نوروپاتی است.
نوروپاتی چیست؟
همانطور که می دانید سیستم عصبی محیطی پیام های عصبی را از نخاع و مغز گرفته و به اندام های بدن نظیر دست و پاها، زانو و صورت منتقل می کند.حال آسیب به این سیستم عصبی و عملکرد اختلال آمیز آن می تواند علائم خاصی را برای فرد ایجاد کند.
جالب است بدانید که پیام های عصبی که به مغز وارد می شوند را اعصاب حسی و پیام های عصبی که از آن خارج می شوند را حرکتی می دانند، از این رو اختلال در هر یک از این فرآیند ها موجب اختلال در سیستم حسی و حرکتی فرد می شوند.
علائم بیماری نوروپاتی
اگر بخواهیم از علت خاص ابتلا به نوروپاتی صرف نظر کنیم خواهیم دید این بیماری با هر نوع علتی که ایجاد شود علائم مشخصی را به همراه خواهد داشت.با این وجود برخی علائم در افراد شیوع بیشتری دارد. علت علائم متفاوت در این بیماری درگیری قسمتی خاصی از اعصاب در افراد است، به این معنا که ممکن است اختلال در سیستم عصبی برای هر فرد در ناحیه ای مشخص ایجاد شود و پیام رسان های حسی و حرکتی قسمت مشخصی از اندام بیمار را نشانه گرفته باشند.
شایع ترین علائم بیماری نوروپاتی چیست؟
احساسی شبیه به داشتن دستکش در دست و یا پوشیدن جوراباحساس گزگز در قسمت دست و پا ها
احساس ضعف در نواحی دست و پا
رها شدن اجسام از دست به طور ناگهانی
وجود اختلالات جنسی در مردان
عرق کردن
اسهال و مشکلات گوارشی
تغییرات عمده در پوست و مو
حساسیت به لمش شدن
افت فشار خون
یبوست. 1
دلایل ابتلا به بیماری
نوروپاتی به دلایل گوناگون بروز می کند که مهم ترین آن ها بیماری های متابولیک و سردسته آن ها بیماری دیابت می باشد.از بیماری های دیگر می توان به کم کاری تیروئید، بیماری های روماتیسمی، عروقی و کم خونی ها اشاره کرد.
برخی ویروس ها نیز می توانند نوروپاتی ایجاد کنند. نوع دیگر بیماری به نام سندرم گیلن باره است، این بیماری یک بیماری خود ایمنی است و بیشتر بعد از ابتلا به آنفولانزا و سرماخوردگی آشکار می شود.
در بیماری گیلن باره، سیستم ایمنی به اشتباه به اعصاب بدن حمله و آنها را خراب می کند.
از علل دیگر نوروپاتی داروهای شیمی درمانی هستند که در درمان بیماری سرطان به کار می روند. 2
تشخیص بیماری نوروپاتی
با وجود بررسی علائم و نشانه های بیماری نوروپاتی ممکن است تشخیص این بیماری برای خود بیماران غیر ممکن باشد، لذا برای تشخیص قطعی و نهایی باید به پزشک مراجعه شود. در ادامه به نحوه تشخیص این بیماری خواهیم پرداخت:در ابتدا پزشک با گرفتن شرح حال بیمار از سابقه ابتلا به برخی بیماری ها و سطح سلامت او آگاهی می یابد، در مرحله بعد با درخواست انجام دسته ای از فعالیت ها میزان توانایی فرد در انجام آن ها را می سنجد و در نهایت برای تشخیص نهایی از بیمار می خواهد گروهی از آزمایشات را تهیه کند که عبارت است از:
آزمایش خون جهت تعیین سطح قند خون
آزمایش سی تی اسکن و ام ار ای جهت بررسی فشار در نواحی مختلف
نمونه گیری عصب در شرایط خاص
الکترومیوگرافی جهت بررسی میزان انتقال جریان الکتریکی. 4
چگونه می توان از نوروپاتی محیطی پیشگیری کرد؟
نوروپاتی محیطی می تواند زندگی روزمره شما را به میزان قابل توجهی تحت تأثیر قرار دهد. با وجود مشکلات زیاد در عملکرد بدن، ممکن است نتوانید کارهای روزانه خود را به راحتی انجام دهید و این منجر به احساس ناامیدی میشود. از این رو، یک کمک پزشکی مناسب برای مقابله با این اختلال عصبی اجتناب ناپذیر است.برای جلوگیری از نوروپاتی محیطی باید چندین تغییر در عادات سبک زندگی خود در نظر بگیرید:
یک رژیم غذایی سالم
رژیم غذایی سرشار از میوه های تازه، سبزیجات، پروتئین های بدون چربی و غلات کامل را بخورید. این کار باعث میشود اعصاب شما سالم بمانند.موارد غذایی مانند گوشت، ماه، تخم مرغ، غذاهای لبنی کم چرب و غلات غنی شده را بخورید که می توانند شما را از کمبود ویتامین B-12 محافظت کنند.
مواظب پاهای خود باشید
مطمئن شوید که پاهای شما دارای تاول ، بریدگی یا کالوس نمی باشد. پوشیدن کفش راحت با جوراب های نخی نیز ضروری است.عدم استعمال دخانیات
سیگار کشیدن نیز می تواند بر علائم نوروپاتی محیطی تأثیر بگذارد. سیگار کشیدن با تأثیر بر گردش خون می تواند عوارض نوروپاتی را افزایش دهد.از این رو برای داشتن یک زندگی شاد و سالم، باید هر چه سریع تر سیگار را ترک کنید.
افزایش فعالیت بدنی
عادت به ورزش منظم را شروع کنید. شاید باور نکنید اما حتی پیاده روی میتواند باعث کاهش درد نوروپاتی، بهبود قدرت عضلات و کنترل سطح قند خون شود.همچنین می توانید یوگا و تای چی را برای کاهش عوارض نوروپاتی شروع کنید.
همچنین در مورد روال ورزشی خود با پزشک خود صحبت کنید و دستورالعمل های وی را با دقت دنبال کنید.
بر روی قند خون خود کنترل کامل داشته باشید
اگر بیمار دیابتی هستید ، سطح قند خون خود را کنترل کنید. این کار در نهایت به بهبود نوروپاتی محیطی شما کمک می کند.اگر دیابت را تحت کنترل خود نگه دارید، بدن شما میتواند بازسازی اعصاب را تجربه کند.
از پزشکان خود مشاوره بگیرید و مراحل و تغییرات سبک زندگی را که میتواند سطح قند خون شما را کنترل کند، دنبال کنید. 3
درمان بیماری نوروپاتی
حا ل که درباره این بیماری اطلاعات لازم را کسب کرده اید، به بررسی راه های درمانی این بیماری می پردازیم:باید توجه داشته باشید درمان بیماری نوروپاتی با توجه به علت ایجاد این بیماری صورت می گیرد.
برای مثال زمانی که علت ایجاد نوروپاتی دیابت باشد، روش درمانی منوط به کنترل سطح کلوکز خون خواهد بود و یا در مواردی که علت بیماری کمبود برخی ویتامین ها در بدن باشد، تامین آن ها می تواند در بهبودی کامل فرد تاثیر گذار باشد. با این حال اقدامات درمانی دیگر در جهت بهبودی بیماری نوروپاتی را بررسی خواهیم کرد:
دارودرمانی
استفاده از رژیم غذایی دارای ویتامین های مورد نیاز
کنترل دیابت
فیزیوتراپی
تزریق دارو های سمپاتومیمتیک.
سخن آخر
افرادی که مشکوک به این بیماری هستند، باید بدانند که بیماری نوروپاتی حتی اگر علت ژنتیکی داشته باشد، قابل درمان و کنترل است.علاوه بر این بروز این بیماری در افراد دیابتی باید بیش از افراد دیگر مورد توجه قرار گیرد، چرا که اگر این افراد دچار سوختگی و یا خراش در ناحیه پا شوند لاجرم محبور به قطع عضو خواهند شد. 4
پی نوشت:
1.www.drertiaei.com
2.www.neuronclinic.i
3.www.aptclinic.ir
4.www.drertiaei.com
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}